Maskne! Irriteres din hud af mundbindet? Få gode råd fra hudlægen.

 

Den sarte hud i ansigtet skal stå model til meget – og særligt nu, hvor mundbind er blevet en fast del af hverdagen, udsættes huden for ekstra udfordringer. For som om vi ikke havde nok at tage os af i form af ekstra forbehold, ekstra vask af hænderne og sociale begrænsninger, så bliver huden under masken også påvirket af maskebruget. For selvom vi begrænser vores sociale aktiviteter og er mere hjemme, så bliver det for mange af os alligevel til mange timer lukket inde bag en maske. Og det gør ikke noget godt for huden! Derfor er begrebet ”maskne” – altså påvirket og irriteret hud under masken ofte i form af akne eller bumser – på manges læber lige nu.  
 
Men hvorfor opstår maskne? Og hvad sker der egentlig med huden, når den dagligt lukkes inde bag de nødvendige mundbind? Det ved hudlæge, Uffe Koppelhus, der udover at være hudlæge også er biokemier og har udviklet MDerma-serien. 

 

Eksperten bag: 

 

kuldecremer_uden_fedt

 

- Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus, Hudlægen bag MDerma

 

 

Maskne: Hvad sker der med huden under masken?

 

”Brugen af mundbind kan helt sikkert give udfordringer til huden omkring munden. Dels skaber maskeanvendelse et lokalt miljø med høj luftfugtighed, dels kan maskerne mekanisk slide på huden og derved irritere den,” siger Uffe Koppelhus og forklarer, at man overordnet set kan dele hudproblemerne, der forårsages af maskebrug, op i tre kategorier: 

 

1) Mundbindet giver bumser, da talgkirtlerne tilstoppes. 

 

2) Mundbindet kan skabe et miljø, som resulterer i rød og irriteret hud, som kan udvikle sig til eksem. 

 

3) Mundbindet kan skabe et rødt udslæt omkring munden med med knopper og undertiden pustler (pusfyldte knopper) og i nogle tilfælde skæl (perioral dermatitis).  

 

I alle tre tilfælde anbefaler Uffe Koppelhus, at man først og fremmest prøver sig frem med en anden type maske. Nogle vil have bedre af de bløde bomuldsmasker i stedet for papirmaskerne, mens andre igen vil have bedre af at anvende visir for at undgå såkaldt maskne. Herudover er det vigtigt at pleje huden rigtigt, så huden har det bedste udgangspunkt for at klare de mange timer bag masken. 
 
 

Gode råd fra hudlægen: Sådan passer du godt på huden under masken og undgår maskne

 

Uanset hvilke maskne-gener, du oplever ved brug af mundbind, er det vigtigt at rense og pleje huden hver dag. Derfor kommer hudlæge, Uffe Koppelhus, her med seks gode råd til, hvordan du bedst tager dig af den sarte hud under masken, afhængigt af hvilke gener du døjer med, så du kan undgå den såkaldte maskne.  

 

Råd nummer 1. Vi ved godt, det er kedeligt, men det virker! Husk at rense ansigtet, hvis du vil undgå maskne.

Vi ved godt, det er kedeligt, men det virker! Husk at rense ansigtet, hvis du vil undgå maskne 
Uanset hvilke gener, du døjer med under masken, er det vigtigt at rense huden hver dag. En mild vask af huden fjerner nemlig eventuelt snavs, som kan irritere. Dette tip gælder altså, uanset om du oplever maskne i form af bumser og uren hud, rødme og kløe eller beskadiget hud ved brug af masken. Her kan du med fordel bruge den fløjlsbløde MDerma Face 61 Cleansing Foam, som er udviklet til skånsomt og effektivt at rense huden i dybden og mindske urenheder uden at udtørre eller irritere huden.  
 
 
 

Råd nummer 2: Huden i udbrud! Bumser og uren hud under mundbindet

Hvis du oplever, at du får regulær akne, altså gule bumser og hudorme, når du bruger mundbind, kan du med fordel benytte MDerma Face 51 – vores fugtgivende anti-blemish cream, som er velegnet til netop forebyggelse af uren hud på skånsom vis. Denne fugtgivende ansigtscreme modvirker aktivt bumser, hudorme, urenheder og tilstopning af porer og indeholder ligeledes niacinamid, som styrker hudens elasticitet og modvirker rødme og irritation. Find flere gode råd til, hvordan du undgår uren hud her. 
 
 

Råd nummer 3: Klør det? Rødme og kløe under mundbindet kan dulmes

Er problemet snarere rødme og kløe af huden omkring munden, når du bruger masker, er det vigtigt med god fugtpleje. Her kan MDerma Face 11 Moisturizing Cream, som er specielt udviklet til tør og atopisk hud, være et godt bud. Ansigtscremen er udviklet således, at den fugter hele dagen uden at føles fedtet. Og så er den beriget med anerkendte og veldokumenterede ingredienser som E-vitamin, glycerin og sheasmør, som fugter huden i dybden.
Har du sart og sensitiv hud i ansigtet, kan du finde flere gode råd til den rette pleje her. 
 
 

Råd nummer 4: Kom beskadiget hud under mundbindet til livs

 
Hvis huden er beskadiget i området, hvor du bærer masken, er vores MDerma MD51 Repair Cream et godt valg for dig. Cremen fungerer nemlig som en repair-creme med hudopbyggende ingredienser som ceramider og kolesterol. Hvis du derimod oplever, at huden ligefrem er væskende, kan du med fordel anvende MDerma MD52 Barrier Cream, som er en mild repair-creme med zink, der beroliger og beskytter irriteret, opløst og slidt hud, samtidig med at den modvirker irritation og fremmer hudens genopbygning. 
 
 

Råd nummer 5: Genbrug er ikke guld – mundbind og masker er til engangsbrug 

Det føles helt sikkert forkert at bruge og smide væk, men lige præcis hvad mundbindene angår så er det det rigtige at gøre. Pas derfor på med genbrug af mundbindet, både fordi effekten nedsættes, men også fordi du risikerer at udsætte huden for skidt og snavs fra tidligere brug eller fra din lomme, hvis du genbruger dem. Har du et genbrugsmundbind, så skal de vaskes dagligt som minimum af samme årsag. 

 

Råd nummer 6: Hvis det ikke hjælper

Det gælder i alle tilfælde, at hvis tiltag såsom en ny type maske kombineret med den rette hudpleje ikke løser maskne-problemet, kan det være nødvendigt med et lægebesøg og anvendelse af en medicinsk creme. Dog gælder det næsten altid, at man skal være påpasselig med hormoncreme i ansigtet, selvom det ved egentlig eksem kan være en god, midlertidig løsning.