4 effektive tips til at få bugt med den tørre hud?

 

Hvad er kendetegnende ved tør hud? 
 
Der er mange former for tør hud. Som udgangspunkt er tør hud mere ru og mindre fyldig end normal hud. Langt størstedelen af os, har oplevet at have tør hud på hænder, læber eller på dele af kroppen. Det er specielt i vintermånederne med vind, blæst og kolde temperaturer, at vores hud er særligt udsat. Men samtidigt kan hyppig vask med renseprodukter eller sæbe øge risikoen for tør hud. Ydermere vil f. eks.  personer med diabetes eller stofskifteproblemer opleve, at de føler sig mere tilbøjelige til at få tør og meget tør hud. På samme måde kan visse typer af medicin forårsage tør hud. 
 
Hvis huden, udover at være tør, også let bliver rød, irriteret og kløende, kan det betegnes som atopisk hud. Hvis der er tale om meget tør hud, er der tale om hudområder med tydelige skæl, som kan forekomme enten på lokale eller større hudområder. Meget tør hud ses ofte i forbindelse med en hudlidelse, som eksempelvis ichthyoisis eller svær eksem. 
 
 
Uffe Koppelhus' 4 tips til at få bugt med den tørre hud 
 
 
1) Benyt cremer med de rette egenskaber
Tør hud kan behandles med cremer med relativt højt fedtindhold (over 20%)  og gode vandbindende egenskaber. Cremer med gode vandbindende egenskaber kan eksempelvis være hydrofile cremer, også kaldet humectante cremer. Humectanter kan tiltrække og binde vandmolekyler. Disse cremer absorberer vandet fra atmosfæren omkring dem, og tiltrækker desuden vand fra de dybereliggende lag i huden, hvilket giver hudens yderste lag mere fugt. Et af de mest anvendte humectanter i fugtplejemidler er glycerin og carbamid. MD21 Carbamide Lotion 5% og MD22 Carbamide Lotion 7,5 % indeholder eksempelvis begge et unikt fugt-boost med carbamid, sheasmør og niacinamid, som er særligt effektivt til at få bugt med den tørre hud. 
 
Et andet alternativ er, at benytte cremer med relativt højt fedtindhold. MD11 Body Cream med 37%  fedt og 20% sheasmør er særligt velegnet til den tørre hud og let atopiske hud. Samtidigt har MD12 High Absorbent Cream med 40% fedt et relativt højt fedtindhold, som virker effektivt på den tørre hud. Til trods for det relativt høje fedtindhold absorberes denne creme utroligt hurtigt pga dens store indhold af silikone.  Det er vigtigt at nævne, at det vil variere fra person til person, hvilke cremer, som giver den optimale bedring af den tørre hudtilstand. Hvis du er plaget af tør hud, og har brug for at smørre dig regelmæssigt, er det bedst at benytte sig af en allergivenlig creme, så du mindsker risikoen for allergiske reaktioner. 
 
 
2) Tålmodighed og vedholdenhed
 
Den tørre hud forsvinder ikke fra den ene dag til den anden. Det er nødvendigt med daglig pleje af huden med de rette cremer i uger til måneder. Dette vil gradvist forbedre den tørre hudtilstand. Hvis den tørre hud er del af en hudsygdom, eller indimellem medfører en egentlig eksemtilstand, skal huden vurderes af en læge. 
 
3) Brug også cremen, som forebyggelse af tør hud 
Du kan komme tør hud i forkøbet ved at bruge fugtplejende og blødgørende cremer dagligt. Hvis du har haft tør hud, og den er blevet rigtig god efter anvendelse af en MDerma creme, vil det være en fordel at fortsætte med at smøre huden dagligt med en god fugtighedscreme. Det kan f. eks. være med MD41 Body Oil eller MD31 Body Lotion.
 
 
4) Undgå uld og syntetiske materialer
 
Hvis du har problemer med tør hud, kan det være en fordel at holde dig fra tøj, der er fremstillet af uld eller syntetiske fibre, da disse materialer kan irritere huden og forværre den tørre hud. Du kan benytte dig af tøj af bomuld, hvis huden er tør og kløende. 
 
Facts om tør hud: 
 
Vidste du? 
 
• At med alderen vil huden, hos de fleste personer, blive mere og mere tør – det skyldes, at huden udtyndes med alderen, og evnen til at holde på hudens naturlige fugt derved fugt falder, jo ældre man bliver. 
• Kløe er det vigtigste symptom på tør hud – og det mest generende ved at have tør hud.
• Selvom varme og lange bade er skønne, er de utroligt hårde ved huden. Hvis du har problemer med tør hud, kan du med fordel skrue ned for både temperaturen og badetiden. Der er desuden ingen grund til at tage bad flere gange om dagen med mindre, du er blevet meget beskidt. 
 

 

Eksperten bag: 

 

gode produkter til atopisk eksem hud