Fugtplejens 3 grundmekanismer!

 

Formålet med fugtpleje er at vedligeholde hudens funktion som barriere. Det er især overhuden (epidermis), der beskytter os mod det omgivende miljø. Huden er hele tiden udsat for udfordringer fra vejr, vind, vand, sæbe, kemikalier fra kosmetik, bakterier og virus med mere. Huden kan ikke beskytte os optimalt, hvis den er tør eller beskadiget, derfor er det essentielt at få den rette fugtpleje. Fugtplejens tre grundlæggende principper bruges i én eller anden grad i alle hudplejeprodukter. Det er med til at definere, hvilke tilstande den enkelte kategori af hudplejemiddel er optimal til at afhjælpe. Nedenfor kan du læse om de 3 grundliggende fugtprincipper. 

  1. Okklusion. Huden får en kunstig hinde af meget fed creme (lipidcreme). Hinden forhindrer vandet i huden i at trænge ud. Det er med til at holde huden fugtig og funktionel. Samtidigt er det med til at holde stoffer fra omgivelserne fra at trænge igennem huden og skabe irritation.

  2. Hydrering. Ved hydrering forstås at vand aktivt bindes i huden. De stoffer som kan binde vandmolekyler kaldes humectanter. To af de mest anvendte ingredienser i humectantcremer er glycerin og carbamid, men en lang række stoffer har et element af humectant.

  3. Reparation. Når nedbrudt hud genopbygges, holder den bedre på hudens naturlige fugtighed. Derfor er genopbygning af huden et særligt formål ved tilstande, hvor huden er beskadiget. Enten som resultat af hudlidelse eller en udefra kommende beskadigelse af huden. Især repair cremer indeholder ingredienser, der indgår naturligt i hudens opbygning. 

 

 
 

God hudpleje kræver også væske og søvn

 

En mur bliver tit brugt som et billede på hudens barriere. Murstenene er de forhornede keratinocytter i hudens yderste lag. Mørtlen mellem murstenene er den naturlige cellematrix, som blandt andet består af fedtsyrer, kolesterol og ceramider.

Den beskadigede hud er som en mur med revnede og sprængte mursten, hvor mørtlen drysser ud. Udover fugtpleje kræver god hudpleje ligeledes et stort væskeindtag og god søvn. Uden det mangler hudcellerne vand indefra og hvile til at gendanne sig. Rygning, junkfood, mangel på søvn, stress, makeup og for hyppig vask med vand og sæbe kan ses på huden. Lever du sundt, drikker rigeligt med vand, er påpasselig med solen og tilfører din hud den fugt, den har behov for, giver du din hud de bedste vilkår for at blive smidig og stærk. 

 

 
 

Eksperten bag: 

 

gode produkter til atopisk eksem hud