Børneeksem (Atopisk eksem)

 

Hvad er atopisk eksem? 

Atopisk eksem, som også kaldes børneeksem eller prurigo besnier, er en meget udbredt lidelse. I Danmark rammes mellem 15% og 20% af alle børn af børneeksem i én eller anden grad. Eksemen forsvinder i de fleste tilfælde med alderen. Kun mellem 2% og 10% voksne lider af atopisk eksem.

Atopisk eksem er kendetegnet ved meget kløende, tørt og rødt udslæt. Det er typisk lokaliseret i ansigtet, indersiderne af arme og ben eller ved albuebøjningen, håndleddet og knæhaserne. Børn og voksne med atopisk eksem har større risiko for astma, høfeber og allergi. Atopisk eksem er også forbundet med en øget risiko for at udvikle håndeksem i løbet af livet.

Hvorfor opstår atopisk eksem?

Årsagen til atopisk eksem er ikke helt klar. En del af den er arvelig. Man har derfor større risiko for at udvikle sygdommen, hvis ens familiemedlemmer har den. Miljøet i ens omgivelser spiller også en stor rolle for udviklingen af sygdommen. Det kan man blandt andet se, fordi der er stor geografisk forskel på, hvor sygdommen opstår.

Atopisk eksem skyldes, ifølge den mest udbredte teori, en overaktivitet i immunsystemet kombineret med, eller måske udløst af, en nedsat barriere i huden. Mange med atopisk eksem ender i en ond cirkel, fordi den ødelagte hud klør. Det får dem til at kradse voldsomt i den, hvilket ødelægger hudbarrieren endnu mere, hvilket igen yderligere aktiverer hudens immunsystem.

Når huden er ødelagt, kan den let blive inficeret med bakterier. Det kendes også som børnesår. Atopisk eksem skyldes til dels en mutation i filaggrin-genet – ligesom hudsygdommen ichthyosis vulgaris. Mængden af filaggrin er påvirket af immunsystemets aktivitet i huden. Irritation og eksem nedsætter således mængden af filaggrin, hvilket igen påvirker hudbarrieren negativt og nedsætter hudens indhold af naturlige fugtbindende faktorer.

Læs mere om Troels personlige fortælling om atopisk eksem her. 

 

Hvilken creme skal jeg anvende ved atopisk eksem?

 

Fugtpleje er et vigtigt element i forebyggelse og behandling af atopisk eksem. Det hjælper med at holde hudens barrierefunktion ved lige. Den optimale fugtbehandling er meget individuel. Nogle vil have brug for en meget fed creme med 100% fedtindhold. Andre vil foretrække en mere kompleks creme med lidt lavere fedtindhold eller en creme, som absorberes hurtigt og giver følelsen af en langvarig, beskyttende hinde.

De fleste vil opleve variation i lidelsen. Det sker typisk i takt med årstiderne. I nogle perioder kan en bodylotion eller body oil være at foretrække frem for et mere fedtholdigt hudplejemiddel. For at finde den bedste fugtpleje er det vigtigt at forsøge sig frem og sammenligne forskellige fugtplejemidler i længere tid ad gangen.

Det er meget vigtigt, at huden bliver smurt hver dag, hvis man vil have det bedste resultat af fugtplejen. Det er bedst lige efter bad og gerne én gang mere i løbet af dagen. Behandling af svær atopisk eksem kræver lægelig ekspertise. Du kan læse mere om, hvilken creme du skal anvende, og hvad du skal være særligt opærksom på at undgå i denne artikel.