Rosacea

 

Hvad er rosacea?

Rosacea er en kronisk irritationstilstand i ansigtet. Den debuterer ofte i 30-50 års alderen, og flere kvinder end mænd har sygdommen. Symptomerne er rødme i ansigtet, oftest mest udtalt midt i ansigtet (næse og kinder, og den midterste del af panden). Der kan forekomme små knopper og bumser, men ingen hudorme som ved akne. Nogle gange udvikler rødmen sig til større karsprængninger, og især hos ældre mænd kan næsens talgkirtelvæv forstørres, og der kan udvikles en såkaldt ”portvins-tud” (rhinofyma), som vel og mærket ikke har noget med portvin eller anden alkohol at gøre. Man kender ikke årsagen til rosacea, men man mener, at både genetiske og miljømæssige faktorer spiller ind. Hos nogle personer med rosacea forværres tilstanden ved indtagelse af stærkt krydret mad, alkohol, visse former for medicin samt sollys. Ofte kræver rosacea medicinsk behandling enten med medicinske cremer eller receptpligtige tabletter. Rosacea rammer omkring 10 % af personer med lys hud, mens den sjældent personer med mørk hud.

Faktorer du helt eller delvist skal undgå i store mænger ved rosacea:

 

- Stærkt krydret mad

- Varme 

- Solbadning (husk solhat)

- Alkohol

- Stress

- Ansigtspleje som indeholder parfume, farvestoffer og alkohol

- Ansigtspleje som indeholder olie

Behandling af rosacea?

Flere oplever smerter og prikken i huden og udtørring af huden i forbindelse med irritationstilstanden. Rosacea patienter har derfor ofte glæde af fugtpleje af ansigtshuden. På den anden side har mange rosacea patienter såkaldt sensitiv hud, hvilket vil sige, at huden let irriteres selv af helt almindelige ingredienser i fugtighedscremer. Det er derfor meget vigtigt, at ansigtscremer, der anvendes ved rosacea er meget milde, allergimærkede og specielt udviklede til sensitiv hud. Face 21 Moisturising Cream er en særligt mild ansigtscreme til hypersensitiv hud, den er særligt egnet til rød og irriteret hud. Varmeudviklingen i huden ved anvendelse af almindelige solfiltre, de såkaldte kemiske solfiltre, kan også genere huden hos personer med rosacea. Det kan derfor være en fordel at anvende solcremer, der reflekterer solen i stedet for at absorbere den.  

Du kan læse mere om Signes oplevelser med Rosacea her.

 

Hvilken hudpleje og hvilke cremer, skal jeg gå efter, når jeg har rosacea?

 

  • Gå efter allergimærkninger som Asthma Allergy Nordic og/eller AllergyCertified, så du er sikker på, at produkterne er uden farvestoffer, parfume og anden unødig kemi, og dermed er så milde og skånsomme som overhovedet muligt.
  • Undgå eksfolierende produkter og skrap ansigtsrens.
  • Undgå produkter der indeholder olie.
  • Gå efter ingredienser som niacinamid, der reducerer rødme og beroliger huden og hyalronsyre som glycerin, som fugter skånsomt og effektivt. Kort sagt – gå efter velkendte og gennemtestede ingredienser. Keep it simple!
  • Undgå naturlige indholdsstoffer, som ikke er oprensede (Lær mere i om naturlige vs. kemisk fremstillede stoffer her)
  • Ungå desuden tyk foundation som tilstopper huden - anvend i stedet eksempelvis mineralpudder. 
  • MDerma Face21 Moisturising Gel er uden olie, parfume, alkohol parfume og farvestoffer og indeholder både niacinamid, hyalronsyre og glycerin.

 

Rosacea - hudlægens anbefalinger: