Tørre og sprukne hænder pga. hyppig håndvask? 

 

Du kender sikkert til problematikken med tørre og sprukne hænder som et resultat af den hyppige håndvask og regelmæssige afspritning, som efterhånden er blevet en central del af hverdagen i de danske hjem – ja nærmest over hele verden. Men hvorfor bliver hænderne tørre og sprukne? Og hvad kan vi gøre for, at få fløjlsbløde og velfugtede hænder fremadrettet, nu hvor hyppig håndvask formegentligt bliver en vigtigere del af hverdagens ritualer i tiden efter Corona-pandemien?
gode produkter mod hudorme

Eksperten bag artiklen: Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus

 

Vand virker udtørrende på huden

Tør og sprukken hud opstår, når hudbarrieren svækkes, og vandet fra huden får lov til at fordampe. Både vejr, vind, luftfugtighed og tørt indeklima kan virke udtørrende på huden. Men vand er faktisk også med til at udtørre huden. Mange tror fejlagtigt, at man kan tilføre huden fugt ved at tilføre vand på huden. Det er ikke tilfældet. Tør hud skyldes en svækket hudbarriere, da væsketabet herved er langt større, end når din hudbarriere er intakt. Derfor ligger kunsten i at genoprette hudbarrieren.
 

Hvordan genopretter jeg hudbarrieren? 

 

1) Brug en fed creme 

Et af de mest centrale principper indenfor fugtpleje kaldes okklusion. Okklusion går i alt sin enkelthed ud på at danne en beskyttende hinde, der holder effektivt på hudens egen fugt, så væsken fra huden ikke fordamper. Denne hinde beskytter ligeledes den sarte og tørre hud mod omgivelserne. En okklusion dannes af lipider (fedtstoffer), som findes i cremer med højt lipidindhold. Disse lipider kan blandt andet bestå af petrolatum, bivoks, eller sheasmør. MDerma MD01 Lipid Balm er en 100% fedtcreme, som er særligt egnet til at danne en beskytte hinde på meget tør og sprukken hud. Denne creme er derfor et oplagt valg til dig med atopisk hud på hænderne, hvor hudbarrieren, som udgangspunkt, er langt mindre intakt end ved normal hud og dermed ekstra udsat i perioder med hyppig håndvask. Selvom man ikke har atopisk hud, kan det ligeledes være en fordel at benytte MD01 inden sengetid, og lade cremen trænge ind natten over – specielt i disse tider, hvor hudbarrieren er mere udfordret en normalt. MDermas MD12 High Absorbent Cream indeholder ligeledes et relativt høj fedtindhold på 40% og bidrager derfor med at holde hudbarrieren intakt. Fordelen ved denne creme er, at den trænger utroligt hurtigt ind i huden, og er derfor særligt egnet som håndcreme til gentagne indsmøringer i løbet af dagen. MD01 og MD12 er derfor et særligt godt makkerpar at alliere sig med. 

2) Gå efter cremer med humectanter og hudens egne "byggesten"

Et andet afgørende fugtpleje princip er hydrering. Ved hydrering forstås, at vand aktivt bindes i huden. De stoffer som kan binde vandmolekyler kaldes humectanter. To af de mest anvendte ingredienser i humectantcremer er glycerin og carbamid, men en lang række stoffer kan tilskrives humectante egenskaber – som fx hyalronsyre der ligeledes er en veldokumenteret fugtgiver. MD12 High Absorbent Cream har foruden et højt fedtindhold eksempelvis også et højt indhold af glycerin.
 
Derudover kan det være særligt fordelagtigt at gå efter cremer med kolesterol, fedtsyrer og ceramider, da disse indholdsstoffer fremgår naturligt af huden egne byggesten, og fremskynder hudens reparationsproces. Cremer som går under navnet repair-cremer indeholder ofte disse ingredienser. Du kan med fordel alliere dig med MDerma MD51 Repair Cream på de områder, hvor huden har sprækker og rifter.

 

3) Husk allergimærkningerne

 
Når huden er ekstra tør og sart, grundet en svækket hudbarriere, er det ligeledes vigtigt, at den fugtpleje vi benytter er fri for parfumer, farvestoffer og anden unødig kemi. Og vil du være på den sikre side, så kig efter certificeringer som AllergyCertified og Asthma Allergi Nordic, da disse certificeringer sikrer, at du anvender produkter med minimal risiko for hudirritationer og allergi. 
 
 

4) Et par bomuldshandsker til natten

 
Du kan med fordel anskaffe dig et par bomuldshandsker, som du tager på natten over - efter at du har påført den fede lipidcreme, fx MD01 Lipid Balm. På den måde sikrer du, at du ikke får den fede creme udover sengetøjet, og at cremen bliver der, hvor den gør allermest nytte – nemlig på hænderne. Undgå at vaske disse handsker alt for ofte, og dedikér dem gerne som ”creme-handsker”. Så undgår du nemlig at de ”suger” alt for meget at den fede og nærende creme til sig og at det er huden - og ikke handskerne, der får gavn af den lækre, fugtgivende creme. 
 
 

 

5) Husk glycerinen

 
Når du vasker dine hænder ofte og hyppigere benytter håndsprit er det vigtigt at gå efter håndsprit og sæbe med et højt glycerin-indhold, da glycerinen er med til at tilføre huden ekstra fugt. Igen er det vigtigt at gå efter milde, skånsomme produkter, uden parfume og farvestoffer. Dermas sortiment, herunder håndsæbe og håndsprit, er gode bud på allergivenlige hverdagsprodukter med et højt fedt- og fugtindhold. 
 
 

 

En fin rutine:

- Benyt MD01 Lipid Balm inden sengetid, eller når du har tid til at lade cremen trænge ind – fx når du ser TV. 
- Påfør gerne en par bomuldshandsker natten over, så cremen virkelig får lov til at ”arbejde i huden”. 
- MD12 High Absorbent Cream er din tro væbner i løbet af dagen, da den trænger hurtigt ind i huden. Brug den derfor, når du er på vej ud af døren, efter badet eller når du skal hurtigt i tøjet. 

 

Eksperten bag artiklen:

cremer til tørre hænder

 

"I denne tid, hvor hænderne er ekstra tørre vil jeg anbefale dig at benytte MD12 High Absorbent Cream, som har et relativt højt fedtindhold på 40%, som skaber en beskyttende hinde på huden. Cremen trænger enormt hurtigt ind, hvilket gør den særligt egnet som håndcreme. Har du atopisk hud på hænderne, eller meget tør hud, vil jeg anbefale, at du benytter MD01 Lipid Balm, som supplement."

- Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus, Hudlægen bag MDerma