Gode råd til at undgå eksem

 

Hvad er eksem? 

 
Eksem er en meget udbredt hudlidelse, som rammer både børn og voksne. Der findes forskellige former for eksem, og eksem kan skyldes forskellige ting lige fra at være en medført hudsygdom til at være forårsaget af et bestemt stof, man har udviklet allergi for.  Du kan læse om selve hudlidelsen her. Denne artikel fokuserer på, hvordan du kan pleje din hud bedst muligt, og hvad du skal være særligt opmærksom på, hvis du har eksem.
 

6 tips du skal tage højde, når du har eksem

 

1) Undgå parfumerede produkter 

Har du eksem, bør du fuldstændig undgå parfume og parfumerede produkter. Selvom du ikke er ramt af eksem, er det ligeledes en god idé at mindske brugen af parfume og parfumerede produkter mest mulig - derved nedsætter du risikoen for parfumeallergi. Det er estimereret, at 2-4% af den danske befolkning har parfumeallergi, og de hyppigste symptomer på parfumeallergi er eksem, der viser sig som rødme, kløe, muligvis små blærer samt skældannelse og måske dybe smertende revner i huden. Selv naturlige duftstoffer kan give allergi. Det kan f.eks. være duftstoffer fra naturlige kilder som blomster, planter og æteriske olier – faktisk er den hyppigste årsag til allergi naturlige ekstrakter. Der findes parfume i mange forskellige produkter som eksempelvis, deodoranter, cremer, hygiejnebind, stearinlys, luftfriskere, skyllemidler, sæbe og meget mere. Cremer og andre kosmetiske produkter er faktisk nogle af de få produktgrupper, der skal mærkes med indholdsdeklarationer. Det er ligeledes vigtigt at påpege, at allergi er meget individuelt, og at risikoen for at udvikle eksem, er forbundet med hvor lang en periode, du udsættes for et bestemt stof, og hvor høje koncentrationer du udsættes for. 
 

 

2) Brug en fugtighedscreme, der styrker hudens barrierefunktion 

Når du har eksem eller tendens til eksem, er den rette fugtpleje alfa omega. Gå først og fremmest efter en allergivenlig creme uden parfume og farvestoffer. Kig altid efter produkter med allergimærker som AllergyCertified eller Asthma Allergy Nordic.  Kig dernæst efter cremer med højt fedtindhold, hvis du har eksem og tør hud. Når huden er meget tør og generet af eksem, er det ofte et udtryk for, at hudbarrieren er svækket. Derfor har huden brug for at blive beskyttet af et lag af fedtstoffer og vandbindende molekyler for, at hudens egen fugt bevares, hvilket er nødvendigt for, at huden kan genskabe og opretholde en stærk barriere mod omgivelserne. Gå efter cremer med et fedtindhold på 40% eller opefter. Om vinteren er det en god idé at gå efter fedtcremer med fedtindhold fra 80% og opefter. Hvis du ikke bryder dig om den klistrede fornemmelse ved de fede cremer kan en creme som MD12 High Absorbent Cream med 40% fedt være et godt kompromis, hvis det gør, at du får dig smurt mere. Uffe Koppelhus udtaler: "Særligt MD01, MD02, MD11 og MD12, er derfor særligt egnede som supplerende fugtpleje ved eksem (MD01 og MD02, hvis du kan håndtere de mere fede cremer (MD01 lokal og MD02 til kroppen, og MD12 og MD11 er ligeledes til dig, der har brug for hurtig absorption). Det er ligeledes nødvendigt, at du smører dig både morgen og aften og gerne lige efter badet, når der er mulighed for det. Huden har nemlig tendens til at klø og udtørre lige efter, at den har været våd. Derfor skal cremen gerne påføres forholdsvis hurtigt efter bad og på helt tør hud – så vær' grundig med håndklædet."
 
 

 

Uffe Koppelhus: "Ofte kan let eksem forebygges ved at benytte den rette fugtighedscreme. Hvis der er tale om mild eksem med let rødme og tør hud, kan du ofte holde dig til disse fugtighedscremer med højt eller relativt højt fedtindhold. Er der derimod tale om voldsom eksem, hvor der eksempelvis opstår kløe, kan creme med steroid være nødvendigt. I disse tilfælde er det nødvendigt, at du tager fat i din læge. Steroid-cremer fås med forskellig styrke, og styrken afhænger af din hudtilstand og eksemens tilstand. De helt milde steroid-cremer kan købes på apoteket uden recept. Selvom du benytter steroid-cremer, er det stadig vigtigt, at du får dig smurt med en fugtighedscreme med et højt fedtindhold – det er dog vigtigt at påpege at steroidcremen skal trænge helt ind (15-30 min), før fugtighedscremen smøres på.  Når eksemen er i ro (uden udbrud), er det vigtigt, at du fortsætter med at benytte en fugtighedscreme – her kan du med fordel benytte en lotion med et moderat fedtindhold. MD21 Carbamide Lotion er sammensat af niacinamid, carbamid og sheasmør, som sikrer, at huden fugtes i dybden. Den er derfor særligt egnet til de perioder, hvor eksemen er ro, og du gerne vil smøre dig med en mindre fed creme." MD21 vandt i år en Allergy Award for bedste allergivenlige produkt til arbejde og hjem.  
 
 

3) Undgå varme lange bade 

Det er en fordel at undgå varme lange bade, da dette er med til at udtørre huden yderligere. Hvis du har tendens til håndeksem, er det ligeledes en fordel at vaske hænder i koldt vand frem for varmt vand, da det varme vand er med til at udtørre huden. Måske kan du nogle gange springe en håndvask over og i stedet spritte huden af med håndsprit. Dette er faktisk mildere mod huden end en grundig håndvask. Hvis du opholder dig meget ude i et koldt og blæsende klima med lav luftfugtighed, er det ligeledes vigtigt, at du tager handsker på for at skåne hænderne. 
 
 
Du kan høre om Troels fortællinger om dagligdagen med håndeksem her. 

 

 

Eksperten bag: 

 

kuldecremer_uden_fedt

 

"Hvis mine patienter har meget tør eller beskadiget hud anbefaler jeg MD01 Lipid Balm. Den er ligeledes særligt velegnet, hvis man har tendens til kårsprængninger eller meget sart hud i kolde og blæsende vejrforhold. "

- Hudlæge og biokemiker Uffe Koppelhus, Hudlægen bag MDerma